Locatie

             

 De locatie van Belgian Ford Event 2020 is bekend.

Fort II, Fort II straat/Fortbaan, 2160 Wommelgem, België

 

Het Fort van Wommelgem – een beetje geschiedenis

De bouw van Fort 2 startte in 1859. Het is één van de bolwerken binnen het verdedigingsstelsel rond Antwerpen. Dat bouwproject, ontworpen naar de plannen van kapitein Alexis Brialmont, bestond oorspronkelijk uit een Grote Omwalling van meer dan 15 kilometer en een fortengordel met acht forten. Fort 2 in Wommelgem is één van de zeven overgebleven forten van deze Brialmontvesting. Vandaag doet het dienst als museumfort en is het de uitvalsbasis voor heel wat Wommelgemse verenigingen.

Op 8 oktober 1914 speelde het fort een actieve rol toen het vijandelijke stellingen onder vuur nam, weliswaar vruchteloos. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was vooral een ondersteunende rol weggelegd voor het fort als werkplaats van de Luftwaffe. Nadien bleef het in handen van het Belgische leger als logistiek steunpunt voor militair vervoer tot in 1975.

In 1977 kocht de gemeente Fort 2. Het fort kreeg een nieuw leven als uniek park- en recreatiegebied met socioculturele ruimte en sportaccommodatie. Het terrein is 33ha groot. In totaal zijn over het hele domein nu zeven musea gevestigd en kan je geleide bezoeken volgen. Door de permanente opstelling van 19de-eeuws en vroeg20ste eeuws geschut kan ook de evolutie van de artillerie in deze periode worden toegelicht.